...svěřte Váš les do mých rukou...

 

 

Poskytuji konzultace pro všechny vlastníky lesů, kteří nechtějí svůj les nechat chátrat. Neváhejte mě kontaktovat o radu v případě těžby dřeva, výkupu či správy lesa.

 

Ing. Radek Musil

Kontakt

Odborný lesní hospodář

Ing. Radek Musil
Lažany 8
679 22
Tel.: 607 539 939
E-mail: lesnihospodar@seznam.cz

Základní povinnosti vlastníků lesa

12.03.2014 10:00
  • Hospodaření v lese je vlastník povinen zajišťovat v součinnosti s odborným lesním hospodářem (OLH), proto Vám doporučujeme konzultovat s ním ještě před zahájením vlastních prací všechny činnosti, náležitosti a naléhavosti hospodaření a průběžně se na něho obracet s případnými potížemi či nejasnostmi. Cennou pomůckou je Vám také lesní hospodářská osnova (LHO) nebo lesní hospodářský plán (LHP).
  • Vlastník je povinen hospodařit tak, aby nedocházelo k ohrožování nebo poškozování lesů, jakož i objektů sloužících k hospodaření v lese, je povinen usilovat při hospodaření v lese o to, aby nepoškozoval zájmy jiných vlastníků lesů a funkce lesa byly zachovány, je povinen zajistit svým hospodařením především ochranné funkce lesa 1) §36. Dále je vlastník povinen chránit svůj les před znečišťujícími látkami unikajícími či vznikajícími při hospodářských činnostech. Oleje k mazání řetězu motorové pily a hydraulické kapaliny smí používat jen biologicky odbouratelné 1) §32 .
  • Stát podporuje hospodaření v lese finančními příspěvky a službami, není ovšem povinen vyhovět všem žadatelům 1) §46.
  • Obhospodařování Vašeho lesního majetku lze výrazně usnadnit sdružením s dalšími vlastníky.